Collecterooster 2022
Collecterooster 2022
Korte beschrijving diaconale collecten 2022
NB. AVONDMAALSCOLLECTES ZIJN BESTEMD VOOR HET PROJECT VAN ZWO
Januari
- 02 januari: College van Diakenen, instellingen plaatselijk
De diaconie-collecte is dit keer voor ‘Plaatselijke Instellingen’. Met Instellingen worden organisaties bedoeld die actief zijn op sociaal en maatschappelijk gebied in Almelo. Als voorbeeld kan genoemd worden de Stichting Boodschappenmand die mensen in acute financiële problemen ondersteunt met boodschappenpakketten. Andere voorbeelden van plaatselijke instellingen zijn Schuldhulpmaatje en Stichting Present. Maar denk ook aan de vrijwilligers die gevangenen in de Karelskamp begeleiden, zoals St. Next en Exodus.
- 09 januari: College van Diakenen, vakanties bijzondere doelgroepen
Jaarlijks worden er vakantieweken georganiseerd voor niet mobiele ouderen en gehandicapten vakantieweken georganiseerd in het PKN vakantieverblijf Nieuw Hydepark. Voor degenen die de kosten niet (geheel) kunnen dragen, springt de CvD bij. Wie een dergelijke vakantieweek heeft meegemaakt, kan hier dankzij de inzet van vele vrijwilligers geruime tijd op teren! Maar ook Almelose gezinnen, die zich geen vakantie kunnen veroorloven kunnen via het Vakantiebureau in aanmerking komen voor een weekje uit in Nederland, waarbij de kosten door het Vakantiebureau en CvD worden gedragen.
- 16 januari: College van Diakenen: doel te bepalen door eigen wijkdiaconie
De opbrengst van deze collecte kan besteed worden naar inzicht van de wijkdiaconie. Een unieke gelegenheid om het werk van de diaconie in de eigen wijk te ondersteunen of een project waar de wijk bij betrokken is!
Voor gemeenteleden en belangstellenden, die niet in staat zijn of liever niet naar de kerk gaan is er de kerkradio/kerktv. Met de huidige techniek kan men de dienst/uitvaart direct of op een later tijdstip volgen via eigen computer, tablet of met een eenvoudig te bedienen luisterapparaat dat op leenbasis beschikbaar is. Hierdoor blijft men betrokken bij wat er in de eigen wijkkerk gebeurt.
- 30 januari: Protestantse Kerk/JOP: Interactief aan de slag met de Bijbel
Elk jaar strijden jongerengroepen uit heel Nederland voor de hoogste score bij Sirkelslag, een interactief bijbelspel van Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk. De groepen spelen het spel vanaf hun eigen locatie en staan online met elkaar in verbinding. Bij Sirkelslag staan altijd een bijbelverhaal en vaak ook diaconale thema's centraal. Jongeren gaan zo op een ongedwongen manier met geloofsonderwerpen aan de slag. Voor kerken is Sirkelslag een mooie kans om hen betrokken te houden.
Februari
- 06 februari: KiA Werelddiaconaat, Oeganda, Goed boeren in een lastig klimaat
Klimaatverandering zorgt in het noorden van Oeganda voor steeds meer droogte én overstromingen. Het wordt steeds moeilijker om genoeg voedsel te verbouwen. De Oegandese Anglicaanse Kerk steunt boeren en boerinnen in hun strijd om het bestaan. Ze
krijgen (landbouw)training op demonstratievelden. Daar leren ze hoe je met droogtebestendige zaden en houtbesparende ovens, door bomen te planten en oogst goed op te slaan beter bestand bent tegen het klimaat. De boeren geven hun kennis weer door aan anderen.
- 13 februari: Kia, Nepal: Meer werkgelegenheid voor jongeren
Omdat de werkloosheid in Nepal hoog is, vertrekken veel jongeren naar India, Maleisië of de Golfstaten. Daar zijn de arbeidsomstandigheden erbarmelijk en de lonen laag. Door de coronapandemie moesten veel van deze arbeidsmigranten terugkeren. Kerk in Actie creëert
in Nepal voor 2500 jongeren werkgelegenheid, zodat zij in hun eigen omgeving een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. De jongeren krijgen een landbouwtraining of vakopleiding en een stageplek en coaching. Ook worden zij in contact gebracht met afnemers of werkgevers.
- 20 februari: College van Diakenen: ouderenwerk
De diaconie-collecte is deze zondag bestemd voor het ouderenwerk. Dit werk omvat bijvoorbeeld een diaconale bijdrage aan de jaarlijkse bustocht die vanuit de wijkkerken voor ouderen georganiseerd wordt of aan de ouderensoos. Jaarlijks wordt er rondom de oogstdienst een presentje gegeven aan ouderen. Tevens wordt financiële hulp aan ouderen gegeven die zich opgeven voor de Twenteweek in ‘Nieuw Hydepark’ en de kosten zelf niet (geheel) kunnen dragen.
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
Maart
- 06 maart: KiA, Rwanda: Met zusters werken aan gezond eten
In het dichtbevolkte Rwanda leeft 70 procent van de inwoners van landbouw. Maar door gebrek aan grond kunnen veel mensen lastig rondkomen. Eén gewas verbouwen is niet genoeg om een gezin te voeden. Rwandese diaconessen trainen elk jaar 150 boeren en boerinnen op hun demonstratieboerderij. Ze leren hen over veeteelt en over het verbouwen van groenten en fruit met moderne landbouwtechnieken. Na de training begeleiden ze de boeren in hun eigen dorp. Steeds meer ouders kunnen hun kinderen hierdoor gezonde voeding geven.
- 09 maart: Biddag: GZB + IZB 50/50
De collecte-opbrengst in wijkkerken waar een dienst is, wordt op fifties/fifty basis verdeeld tussen Geref. Zendingsbond (GZB, buitenland) en Inwendige Zendingsbond (IZB, binnen Nederland).
- 13 maart: KiA Binnenlands diaconaat: Kerkzijn doe je met elkaar
Hoe zorg je er als diaconie voor dat je betrokken bent op het leven van mensen? Hoe zet je daarin de mens centraal en niet het probleem dat iemand heeft? Kerk in Actie begeleidt en ondersteunt kerken in hun diaconale taak om van betekenis te zijn in hun omgeving. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een Friese kerk die het initiatief ‘De Woonkamer’ steunt. Mensen die eenzaam zijn of met een ziekte worstelen kunnen er wekelijks terecht om hun verhaal te delen en anderen te ontmoeten.
- 20 maart: KiA, Indonesië: Een betere toekomst voor straatkinderen
In de Indonesische stad Yogyakarta leven veel kinderen op straat. De organisatie Dreamhouse kijkt naar hen om. Ze zoekt de kinderen op en geeft begeleidingen noodopvang. Voor kinderen die niet meer op straat willen wonen, is er een opvanghuis en onderwijs. Dreamhouse wil ook voorkomen dat kinderen op straat belanden en ondersteunt daarom hun ouders om financieel zelfredzaam te worden. Zo kunnen zij hun kinderen voeden, kleden en naar school laten gaan.
- 27 maart: College van Diakenen: instellingen plaatselijk
De CvD ondersteunt organisaties, die actief zijn op sociaal en maatschappelijk terrein in Almelo. Als voorbeeld kan genoemd worden de Stichting Boodschappenmand die mensen in acute financiële problemen helpt met boodschappenpakketten. Andere voorbeelden van plaatselijke instellingen zijn Schuldhulpmaatje en Stichting Present. Maar denk ook aan de vrijwilligers die gevangenen in de Karelskamp begeleiden, zoals St. Next en Exodus.
April
- 03 april: Kia Moldavië: Kinderen en ouderen worden gezien
Door de hoge werkloosheid in Moldavië werken veel mensen in het buitenland. Kinderen en
ouderen blijven achter en krijgen thuis niet de zorg en aandacht die ze nodig hebben. In de twee opvangcentra van de christelijke organisatie Bethania krijgen ze dat wel. Kwetsbare kinderen worden na schooltijd opgevangen en krijgen eten en drinken en hulp bij hun huiswerk. Ouderen kunnen in de opvangcentra terecht voor een gezonde maaltijd, gezamenlijke activiteiten en basisvoorzieningen zoals een douche.
- 10 april: PKN: PaasChallenge: inleven in het paasverhaal
Elk jaar doen meer dan zesduizend jongeren in de week voor Pasen mee met de PaasChallenge. Met dit spel, dat gemaakt is door Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk, leren de jongeren de karakters uit het paasverhaal kennen. Door middel van allerlei opdrachten leven ze zich in in bijvoorbeeld Petrus, Judas en Maria en wordt hun de vraag gesteld welke keuzes zij zouden maken in de situatie van toen. Jongeren ervaren de PaasChallenge als ontdekkend en verrijkend.
- 14 april: Witte Donderdag: INLIA
Deze organisatie is een netwerk van lokale initiatieven vanuit de kerken van diverse richtingen ten behoeve van vluchtelingen in nood. INLIA helpt uitgeprocedeerde vluchtelingen bij de terugkeer naar het land van herkomst. Als terugkeer onmogelijk is, zet ze zich ervoor in dat ze toch in Nederland kunnen blijven.
- 15 april: Goede Vrijdag: Inwendige Zendingsbond (IZB)
De collecte-opbrengst in wijkkerken waar een dienst wordt gehouden komt ten goede aan de Inwendige Zendingsbond (zendingsactiviteiten binnen Nederland).
- 16 april: Diaconie: Stichting Help Oost Europa en Boodschappenmand
De opbrengst van de diaconiecollecte is dit maal bestemd voor de stichtingen Boodschappenmand en Help Oost Europa
- 17 april: KiA, Libanon: Kansen voor jongeren in achterstandswijk
In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Geweld, verslaving, criminaliteit, werkloosheid en gebrek aan goed onderwijs ontneemt de jongeren die er wonen elk perspectief op een betere toekomst. Kerk in Actie steunt het werk van het Manara Youth Center van Youth for Christ. Dit centrum geeft jongen
psychosociale hulp en helpt hen om hun trauma’s te verwerken. Jongeren krijgen er ook
huiswerkbegeleiding en kunnen er een vaktraining volgen.
- 24 april: College van Diakenen: Ouderenwerk
De diaconie-collecte is deze zondag bestemd voor het ouderenwerk. Dit werk omvat bijvoorbeeld een diaconale bijdrage aan de jaarlijkse bustocht die vanuit de wijkkerken voor ouderen georganiseerd wordt of aan de ouderensoos. Jaarlijks wordt er rondom de oogstdienst een presentje gegeven aan ouderen. Tevens wordt financiële hulp aan ouderen gegeven die zich opgeven voor de Twenteweek in ‘Nieuw Hydepark’ en de kosten zelf niet (geheel) kunnen dragen.
Mei
- 01 mei: College van Diakenen: INLIA
De diaconie-collecte is bestemd voor INLIA. Deze organisatie is een netwerk van lokale initiatieven vanuit de kerken van diverse richtingen ten behoeve van vluchtelingen in nood. INLIA helpt uitgeprocedeerde vluchtelingen bij de terugkeer naar het land van herkomst. Als terugkeer onmogelijk is, zet ze zich ervoor in dat ze toch in Nederland kunnen blijven. Geef aan de collecte om dit mogelijk te blijven maken!
- 08 mei: KiA: Nigeria: Noodhulp en werken aan vrede
In het noorden van Nigeria zijn ruim 2 miljoen christenen en moslims op de vlucht voor geweld in eigen land. Een deel van hen wordt opgevangen in vluchtelingenkampen, maar de meesten zijn terecht gekomen in dorpen waar de inwoners zelf al nauwelijks rond kunnen komen. Met de komst van de vluchtelingen is er een tekort aan voedsel, water en hygiëne. Nigeriaanse kerken steunen de vluchtelingen op hun nieuwe plek, maar ook bij een mogelijke terugkeer en het verwerken van trauma's.
- 15 mei: KiA, Binnenlandsdiaconaat: Op adem komen in De Glind
Het dorp De Glind is een veilige haven voor kwetsbare, uithuisgeplaatste kinderen en
jongeren. Zij kunnen in deze hechte dorpsgemeenschap herstellen van hun trauma’s,
weer gewoon kind zijn en jongeren kunnen er werken aan hun toekomst. In De Glind, dat ook wel het 'Jeugddorp' wordt genoemd, geloven ze sterk in de helende kracht van een stabiel gezinsleven. Ruim 120 kinderen en jongeren worden opgevangen in 28 gezinshuizen die verspreid staan over het verder gewone dorp.
- 22 mei: PKN, Oog voor kinderen in pioniersplekken
Kenmerkend voor pioniersplekken van de Protestantse Kerk in Nederland is dat zij aansluiting zoeken bij de leefwereld van de bezoekers door het evangelie te delen op een manier die bij hen past. Zo hebben kinderen bij pioniersplek Het Badhuis in Zwijndrecht hun eigen plek. Bij de kidsclub en BadhuisForYouth is er alle ruimte voor gezelligheid, leuke activiteiten en goede gesprekken. De Protestantse Kerk ondersteunt het werk van deze nieuwe vormen van kerk zijn door heel Nederland.
- 26 mei: Hemelvaartsdag: zelf te bepalen door de wijkdiaconie
De opbrengst van deze collecte kan besteed worden naar inzicht van de wijkdiaconie. Een unieke gelegenheid om het werk van de diaconie in de eigen wijk te ondersteunen of een project waar de wijk bij betrokken is!
- 29 mei: ZWO: Onderwijs voor werkende kinderen in Colombia.
Als je door de sloppenwijken van Bogotá loopt, zie je talloze kinderen werken op de markt of in de vuilnis. Maar liefst 1,5 miljoen kinderen moeten werken in Colombia. Kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk, maken lange dagen. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik.
Naar school gaan is het laatste waar deze kinderen dan aan kunnen denken. Wij als PGA kunnen ons inzetten voor een bevlogen school die onderwijs biedt aan deze kinderen en hen weerbaar maakt om hun kansen op een betere toekomst te vergroten.
Juni
- 05 juni: Eerste Pinksterdag KiA Zuid-Afrika, Bijbel brengt arme boeren in actie
Veel arme boeren in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal leven al generaties lang in armoede. Ze geloven niet dat hun leven ooit zal verbeteren. Een christelijke ontwikkelingsorganisatie doorbreekt deze mentaliteit door boerenfamilies te laten samenwerken. De organisatie inspireert hen met bijbelverhalen en leert hun hoe ze met betere landbouwmethoden de voedselopbrengst kunnen verhogen. In het kader van
‘jong geleerd, oud gedaan’ investeert de organisatie juist ook in kinderen zodat er een structurele verbetering van de leefomstandigheden optreedt.
- 12 juni: College van Diakenen: doel te bepalen door eigen wijkdiaconie
De opbrengst van deze collecte kan besteed worden naar inzicht van de wijkdiaconie. Een unieke gelegenheid om het werk van de diaconie in de eigen wijk te ondersteunen of een project waar de wijk bij betrokken is!
- 19 juni: College van Diakenen, instellingen plaatselijk
De CvD ondersteunt organisaties, die actief zijn op sociaal en maatschappelijk terrein in Almelo. Als voorbeeld kan genoemd worden de Stichting Boodschappenmand die mensen in acute financiële problemen helpt met boodschappenpakketten. Andere voorbeelden van plaatselijke instellingen zijn Schuldhulpmaatje en Stichting Present. Maar denk ook aan de vrijwilligers die gevangenen in de Karelskamp begeleiden, zoals St. Next en Exodus.
- 26 juni: Wereldvluchtelingendag KiA Binnenlands diaconaat: Hulp en perspectief voor mensen zonder papieren
Nederland telt zo’n 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn
arbeidsmigranten, anderen bleven na een mislukte asielprocedure in Nederland, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst hen niet accepteert. Ongedocumenteerden hebben weinig rechten en er is altijd de angst op uitzetting. Diverse kerkelijke initiatieven, zoals de Wereldhuizen in Amsterdam en Den Haag, de Pauluskerk in Rotterdam en Villa Vrede in Utrecht helpen met advies en dagbesteding en stimuleren zo de veerkracht van deze mensen.
Juli
- 03 juli: India: Onderwijs geeft kansarme kinderen een toekomst
In India worden duizenden kasteloze Dalit-kinderen achtergesteld en buitengesloten. Schooluitval is bij hen erg hoog hierdoor. Samen met een Indiase partnerorganisatie wil Kerk in Actie via deze kinderen het onderdrukkende kastensysteem doorbreken. De organisatie biedt de kinderen voor en na schooltijd huiswerkbegeleiding, muziek-, dans- en sportlessen. Zo krijgen ze zelfvertrouwen en verbeteren hun schoolprestaties. De organisatie besteedt ook veel aandacht aan het verbeteren van de thuissituatie en het gezinsinkomen, om zo samen met kinderen en ouders de armoede te doorbreken.
- 10 juli College van Diakenen, vakanties bijzondere doelgroepen
Jaarlijks worden er vakantieweken georganiseerd voor niet mobiele ouderen en gehandicapten vakantieweken georganiseerd in het PKN vakantieverblijf Nieuw Hydepark. Voor degenen die de kosten niet (geheel) kunnen dragen, springt de CvD bij. Wie een dergelijke vakantieweek heeft meegemaakt, kan hier dankzij de inzet van vele vrijwilligers geruime tijd op teren! Maar ook Almelose gezinnen, die zich geen vakantie kunnen veroorloven kunnen via het Vakantiebureau in aanmerking komen voor een weekje uit in Nederland, waarbij de kosten door het Vakantiebureau en CvD worden gedragen.
- 17 juli: College van Diakenen, ondersteuningen
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
- 24 juli: College van Diakenen, instellingen plaatselijk
De CvD ondersteunt organisaties, die actief zijn op sociaal en maatschappelijk terrein in Almelo. Als voorbeeld kan genoemd worden de Stichting Boodschappenmand die mensen in acute financiële problemen helpt met boodschappenpakketten. Andere voorbeelden van plaatselijke instellingen zijn Schuldhulpmaatje en Stichting Present. Maar denk ook aan de vrijwilligers die gevangenen in de Karelskamp begeleiden, zoals St. Next en Exodus.
- 31 juli: College van Diakenen, Kerkdienstgemist
Voor gemeenteleden en belangstellenden, die niet in staat zijn of liever niet naar de kerk gaan is er de kerkradio/kerktv. Met de huidige techniek kan men de dienst/uitvaart direct of op een later tijdstip volgen via eigen computer, tablet of met een eenvoudig te bedienen luisterapparaat dat op leenbasis beschikbaar is. Hierdoor blijft men betrokken bij wat er in de eigen wijkkerk gebeurt. De CvD betaalt de abonnementskosten.
Augustus
- 07 augustus: College van Diakenen: ouderenwerk
De diaconie-collecte is deze zondag bestemd voor het ouderenwerk. Dit werk omvat bijvoorbeeld een diaconale bijdrage aan de jaarlijkse bustocht die vanuit de wijkkerken voor ouderen georganiseerd wordt of aan de ouderensoos. Jaarlijks wordt er rondom de oogstdienst een presentje gegeven aan ouderen. Tevens wordt financiële hulp aan ouderen gegeven die zich opgeven voor de Twenteweek in ‘Nieuw Hydepark’ en de kosten zelf niet (geheel) kunnen dragen.
- 14 augustus: KiA, Egypte: De kerk staat op tegen armoede in het dorp
Op het uitgestrekte platteland van Egypte is er veel armoede. Met een groot ontwikkelingsprogramma motiveert de Koptisch-Orthodoxe kerk de dorpelingen om hun armoede zelf te lijf te gaan en te werken aan een betere toekomst. In elk dorp werkt de kerk drie tot vijf jaar lang samen met de inwoners aan betere gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid. Er worden ook alfabetiseringscursussen georganiseerd, ondernemers kunnen kleine kredieten afsluiten en huizen worden gerepareerd.
- 21 augustus: College van Diakenen, ondersteuningen
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
- 28 augustus: College van Diakenen, vakanties bijzondere doelgroepen
Jaarlijks worden er vakantieweken georganiseerd voor niet mobiele ouderen en gehandicapten vakantieweken georganiseerd in het PKN vakantieverblijf Nieuw Hydepark. Voor degenen die de kosten niet (geheel) kunnen dragen, springt de CvD bij. Wie een dergelijke vakantieweek heeft meegemaakt, kan hier dankzij de inzet van vele vrijwilligers geruime tijd op teren! Maar ook Almelose gezinnen, die zich geen vakantie kunnen veroorloven kunnen via het Vakantiebureau in aanmerking komen voor een weekje uit in Nederland, waarbij de kosten door het Vakantiebureau en CvD worden gedragen.
September
- 04 september: KiA, Myanmar: Een volwaardige plek voor mensen met een beperking
Gezinnen in Myanmar met een gehandicapt kind of gehandicapte volwassene, zijn extra kwetsbaar. Zij behoren vaak tot de allerarmsten en hebben daarnaast te maken met extra (medische) kosten. Kerk in Actie ondersteunt deze gezinnen niet alleen met zorg en revalidatie, maar helpt mensen met een handicap ook bij het vinden van werk. Daarnaast krijgen lokale kerken en gemeenschappen voorlichting en training over hoe zij mensen met een beperking een volwaardige plek kunnen bieden en hen diaconaal kunnen ondersteunen.
- 11 september: PKN JOP, De kerk: een thuis voor jongeren
Jongeren zijn de toekomst van de kerk! Des te belangrijker dat zij zich er thuis voelen, dat ze serieus worden genomen en dat ze een volwaardig stem hebben. Onderzoek maakt duidelijk dat kerken die hier zorgvuldig mee omgaan aantrekkingskracht hebben op kinderen en jongeren. Daarom ontwikkelt Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk, materialen voor jeugdwerkers en andere vrijwilligers die eraan bijdragen dat de kerk een plek is waar kinderen en jongeren zich gezien en geliefd voelen.
- 18 september: KiA, Syrië: De kerk als plek van hoop en herstel
Door de jarenlange burgeroorlog moesten veel inwoners van Syrië vluchten en zijn er veel religieuze gebouwen verwoest. De kerk in Syrië wil ondanks alles een baken van hoop blijven. Kerk in Actie ondersteunt hen bij het herstel van kerkgebouwen, scholen, bejaardenhuizen en gemeenschapscentra, kortom bij het weer opbouwen van de kerkelijke en burgerlijke gemeenschappen. Herstel van de kerk - het hart van de christelijke gemeenschap - betekent immers herstel van de hele samenleving en hoop voor de toekomst.
- 25 september Vredesweek: KiA, Colombia: Vrouwen als vredestichters
Colombia werd tientallen jaren lang geteisterd door een gewapend conflict. In 2016 werd er een vredesakkoord gesloten tussen de regering en guerrillabeweging FARC. Er moet nog steeds veel gebeuren om de samenleving weer op te bouwen. Vrouwen uit verschillende kerken verenigden zich voor een vreedzame samenleving. Zij willen vrouwen die slachtoffer waren van geweld tot steun zijn en zetten zich in voor verzoening en vredesopbouw. De helende kracht van bijbelverhalen is hierbij een belangrijke inspiratiebron.
Oktober
- 02 oktober: PKN, Kerk en Israël: onopgeefbaar verbonden
Kerk en Israël, onderdeel van de Protestantse Kerk, en Kerk in Actie werken samen vanuit een drievoudige roeping: de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël, de oecumenische roeping (verbondenheid met Palestijnse christenen) en de diaconale roeping.Belangrijke aandachtsgebieden hierbij zijn belangstelling wekken voor de joodse wortels van het christendom, de ontmoeting met het jodendom stimuleren en antisemitisme bestrijden. Predikanten worden hierop toegerust.
- 09 oktober: PKN, Pioniersplekken: nieuwe vormen van kerk zijn
In Nederland gaan er steeds minder mensen naar de kerk. Maar dat betekent niet dat er geen behoefte is aan zingeving. Kerken spelen hierop in met nieuwe vormen van kerk zijn die aansluiting zoeken bij de omgeving en bij wat mensen bezighoudt. De afgelopen tien jaar zijn er zo’n 150 pioniersplekken vanuit de Protestantse Kerk gestart. Ze vormen nieuwe christelijke geloofsgemeenschappen waar de boodschap van het evangelie gedeeld wordt op een manier waarin mensen zich herkennen.
- 16 oktober: Indonesië: Een beter inkomen voor Javaanse boeren
Op het Indonesische eiland Java wonen veel boerengezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen. Met steun van Kerk in Actie helpt de Javaanse kerk hen om duurzaam te ondernemen en coöperaties op te zetten. Tijdens trainingen worden christelijke waarden en normen gekoppeld aan het bedrijven van landbouw. Door de coöperaties raken boeren minder afhankelijk van tussenhandelaren en krijgen ze een hogere prijs voor hun producten. Het project is zo succesvol dat het wordt uitgebreid tot in Midden-Sulawesi.
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
- 30 oktober: College van Diakenen, presentje oogstdienst
De diaconie-collecte op deze zondag in oogstmaand oktober heeft tot doel om geld in te zamelen voor een attentie voor onze ouderen en zieken. Het is elk jaar weer fantastisch dat vrijwilligers het presentje ronddelen aan 80 jarigen en ouder en aan zieken. Dankbare reacties zijn hun deel.
November
- 02 november: Dankdag: GZB + IZB (50/50)
De collecte-opbrengst in wijkkerken waar een dienst is, wordt op fifties/fifty basis verdeeld tussen Geref. Zendingsbond (GZB, buitenland) en Inwendige Zendingsbond (IZB, binnen Nederland).
- 06 november: Oogstdienst KiA, Pakistan: Opstaan voor een menswaardig bestaan
Op het Pakistaanse platteland werken veel landloze boeren als dagloner. Elke dag moeten ze opnieuw werk zien te vinden. Ze verdienen te weinig om hun familie te onderhouden. Kerk in Actie helpt hen met een training en startkapitaal om een onderneming te starten in bijvoorbeeld de verkoop van groenten of melk, of in het repareren van fietsen of mobiele telefoons. Boeren die wel een stukje land hebben, krijgen begeleiding om hun opbrengst te verbeteren en hun inkomen te verhogen.
- 13 november: KiA, Golfstaten: De kracht van bijbelverhalen
In de Golfstaten werken miljoenen arbeidsmigranten. Ze maken lange werkdagen onder erbarmelijke omstandigheden om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Veel van deze arbeidsmigranten zijn christen en willen graag meer weten over de Bijbel, maar kunnen zelf niet lezen. Het Bijbelgenootschap in de Golfstaten traint voorgangers in storytelling: een vertelmethode waarbij bijbelverhalen mondeling worden doorgegeven. De eeuwenoude verhalen komen zo tot leven en krijgen betekenis in het leven van de arbeidsmigranten.
De Bijbel geeft moed en kracht.
- 20 november: Eeuwigheidszondag: PKN, Samen gedenken in dorp of stadswijk
De gemeenten en pioniersplekken van de Protestantse Kerk in Nederland bieden aan het einde van het jaar steeds vaker gedachtenismomenten aan voor wijk- of dorpsbewoners die te maken hebben gehad met verlies en rouw. Deze vorm van pastoraat geeft mensen de gelegenheid om samen stil te zijn en naar muziek te luisteren, waarbij er uiteraard ook altijd een luisterend oor is. Oog hebben voor mensen buiten en binnen de kerk is een onmisbaar onderdeel van gemeente zijn.
- 27 november: KiA, Colombia: Onderwijs voor werkende kinderen
Maar liefst 1,5 miljoen kinderen in Colombia moeten elke dag zwaar en gevaarlijk werk doen. Ze groeien op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik, zoals in de sloppenwijken van de hoofdstad Bogotá. Kinderen werken er op de markt of in op de vuilnisbelt. School komt vaak op de laatste plaats. Stichting De Kleine Arbeider, partnerorganisatie van Kerk in Actie, geeft deze kinderen onderwijs en maakt hen weerbaarder om zo hun kansen op een betere toekomst te vergroten.
December
- 04 december: KiA, Libanon/Jordanië/Irak: Creëren van banen voor jongeren
Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht en onder meer terecht gekomen in de buurlanden Libanon, Jordanië en Irak. Ze leven daar in extreme armoede en proberen zo goed en zo kwaad als dat kan een nieuw bestaan op te bouwen. Vaak is dat lastig, omdat zij geen werk kunnen vinden. Daarom ondersteunt Kerk in Actie jonge Syrische vluchtelingen en arme lokale families met een opleiding in sectoren waar veel vraag is naar personeel, of met het opzetten van een eigen bedrijf.
- 11 december: KiA, Vrolijkheid in asielzoekerscentra
Een op de drie vluchtelingen die naar Nederland komen is jonger dan achttien jaar. Ze hebben vaak nare ervaringen achter de rug en hun bestaan in Nederland is nog jarenlang onzeker. Stichting De Vrolijkheid organiseert wekelijks meer dan honderd kunstactiviteiten in bijna dertig asielzoekerscentra. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn instrumenten om de veerkracht van de jonge azc-bewoners te versterken en hun talenten tot bloei te laten komen.
- 18 december: PKN JOP, Ontdekken wat Kerst betekent
Welke overwegingen maakte de herbergier toen Jozef en Maria voor zijn deur stonden? Wat ging er om in de herders toen ze de engelen hoorden zingen? En wat dachten de wijzen toen ze de ster volgden? Met de KerstChallenge, een spel van Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk, kruipen jongeren in de huid van de personages uit het kerstverhaal. Maar liefst zesduizend jongeren doen hier elk jaar aan mee en ontdekken zo meer over de Bijbel.
- 24 december: Kerstnachtdienst, College van Diakenen, ondersteuningen
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
- 25 december: 1e Kerstdag: KiA, Sta op voor kinderen in de knel
Miljoenen kinderen op deze wereld groeien op in een onveilige situatie. Honger, oorlog, geweld, uitbuiting, achterstelling, de lijst met problemen waar deze kinderen mee te maken hebben is lang en maakt somber. Kerk in Actie komt voor hen op. Juist met Kerst verdienen deze kwetsbare kinderen extra aandacht en steun. Doe daarom mee met de jaarlijkse kerstcollecte van Kerk in Actie.
- 31 december: College van Diakenen, ondersteuningen
Gemeenteleden en bewoners van Almelo, die in acute financiële problemen zitten en hulp bij schuldsanering nodig hebben kunnen een beroep doen op de CvD. Denk daarbij aan achterstand in huur of energiekosten, onverwachte medische of tandarts kosten. De CvD ondersteunt hen met een lening en/of gift Het betreffen vaak problemen veroorzaakt door werkloosheid, ziekte of scheiding of men wordt geconfronteerd met onverwachte kosten.
|