PKN
 Protestantse Gemeente Almelo
 

di 16 oktober 2018

Geloven in 3D. Inleiding

Locatie: 
 Pnielkerk, Rembrandtlaan Almelo
Tijdstip: 
 20:00 uur
Prijs: 
 € 4,-

3D staat voor driedimensionaal. Beeldhouwwerk met hoogte, breedte en diepte kun je aanraken. We kennen 3D printen en 3D beelden, nieuwe technieken om voorwerpen te maken; maar 3D bestaat feitelijk al vanaf de oerknal. Niet zo vreemd dat oude beschavingen al ruimtelijke kunst kenden. Die kunst zal een religieuze lading hebben gehad. Mensen geloofden in 3D. Door hun ruimtelijkheid krijgen beelden een andere uitstraling en geladenheid. Zo vertellen ze hoe mensen gestalte geven aan hun verhouding met goden en hogere machten. In de christelijke kunst leidt dat tot sterk wisselende beelden en daar gaat deze cursus over.

Bijeenkomst 1 Periode 300 – 1350. Beelden gaan en komen.
De vroege christelijke kunst laat iets opmerkelijks zien: de rijkdom van de Griekse en Romeinse beeldencultuur verdwijnt in vrij korte tijd. Er lijkt huiver te bestaan: de religieuze kunst trekt zich terug in fresco’s en mozaïeken, zeker in de Byzantijnse kunst. Ruimtelijk zijn nu nog de reliëfs op sarcofagen. Maar na de regering van Karel de Grote keren de beelden terug, in de periode van de Romaanse kunst en daarna in de vroege Gotiek. Naast kunstzinnige voorwerpen zijn beelden te zien op de timpanen en de portalen van kerken en kathedralen en op grafmonumenten.

Inleider: ds. K. Sluiter

terug
 


 

Inloggen


Links wijkgemeenten
Wijkgemeenten in Almelo:
 
Nieuw op de site
meer
 
Links Kerkdienst beluisteren
Via bijgaande links kunt u de kerkdiensten beluisteren van de:
Wijkgemeente de Bleek
Wijkgemeente de Ontmoeting
Wijkgemeente Grote Kerk
Wijkgemeente NOACH
Wijkgemeente Pnielkerk
 
Financiële bijdragen
Wilt u de Protestantse
Gemeente Almelo financieel
steunen?
klik op meer
 
Privacyverklaring
Kijk hier voor de privacyverklaring
 
Contact - Kerkelijk bureau
Klik op meer
 
Website
Hebt u vragen, opmerkingen of
aanvullingen op deze site?
Neem a.u.b. contact op met
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.